Tips voor een overtuigende motivatiebrief

Tips voor een overtuigende motivatiebrief

Als je gaat solliciteren vragen bedrijven in de meeste gevallen naar een motivatiebrief en cv . Maar wat is een motivatiebrief? Hoe schrijf je deze? En hoe kan je overtuigend schrijven? Na het lezen van onderstaande tekst weet jij hoe je een overtuigende motivatiebrief kan schrijven.

Wat is een motivatiebrief?

Een motivatiebrief is een brief met jouw motivatie die je meestuurt wanneer je solliciteert op een vacature. Hierin wil je het bedrijf overtuigen waarom jij bij de functie en het bedrijf past. Het gaat er vooral om dat ze weten wie je bent, wat jij kunt en wat je bij kan gaan dragen aan de organisatie. Door een sterke en overtuigende motivatiebrief kan jij jezelf onderscheiden van de andere sollicitanten. Misschien zorgt het ervoor dat jij wel uitgenodigd wordt voor een gesprek en een andere kandidaat niet. Of andersom! Het is dus belangrijk dat je een goede motivatiebrief hebt.    

Wat is het verschil tussen een motivatie- en sollicitatiebrief?

Wellicht heb je al eens een sollicitatiebrief geschreven. Maar wat is het verschil? Zoals hierboven al is benoemd, een motivatiebrief gaat vooral in op de waaromvraag: waarom wil jij deze functie hebben en waarom pas jij binnen de organisatie? Een sollicitatiebrief geef je toelichting op je bijgevoegde cv. Je vertelt wat je gestudeerd hebt, waar je gewerkt hebt en waar je goed in bent. In de motivatiebrief laat je meer van jezelf zien: wie je bent, wat je ambities zijn en waarom je bij de functie en het bedrijf past. Steeds meer bedrijven vragen om een motivatiebrief in plaats van een sollicitatiebrief. Dus lees verder en schrijf een ijzersterke brief!

Welke onderwerpen moeten er in een motivatiebrief?

Een motivatiebrief heeft een vaste structuur: een introductie, de kern en een slot. Maar wat moeten er in deze verschillende onderdelen staan?

  1. Introductie

    • Aanhef
    • Een pakkende opening
  1. Kern

    • Waarom ben jij de ideale kandidaat voor deze functie?
    • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
    • Waarom pas jij binnen dit bedrijf?
  1. Slot

    • Verwijs naar jouw bijgevoegde cv en eventueel andere bijlagen
    • Vertel dat je jouw motivatie graag wil toelichten in een sollicitatiegesprek
    • Afsluiting

 

8 Tips bij het schrijven van een overtuigende motivatiebrief

Hoe kan jij jezelf onderscheiden van de andere sollicitanten? Lees hieronder de 8 tips om een overtuigende motivatiebrief te schrijven.

  1. Lees je in

Leer het bedrijf kennen voordat je de motivatiebrief schrijft. Zo weet je niet alleen of het bedrijf bij je past en welke eigenschappen je het beste kan benoemen, maar weet je ook in welke stijl je de brief moet schrijven. Is het een formele- of informele organisatie? Bekijk de website, sociale mediakanalen en foto’s.

  1. Laat jezelf zien

Dit is je kans! Het moment dat de lezer jou leert kennen. Misschien ben jij wel één van de hoge stapel brieven. Laat jezelf zien en ben niet bescheiden. Een levendige brief laat zien dat je enthousiast bent en de baan graag wil. Jij kiest toch ook voor een leuk en interessant bedrijf? Zet jezelf in de schijnwerpers!

  1. Sluit aan op de vacature

Elk bedrijf wil wat anders en hierdoor is de functieomschrijving ook per bedrijf verschillend. Sluit hierop aan door in te gaan op de functie-eisen. Wat kan jouw toegevoegde waarde zijn en waarom sluit het aan op jouw ervaring, interesses en vaardigheden? Ingaan op eisen die niet worden benoemd in de functieomschrijving heeft weinig meerwaarde.

  1. Maak de brief niet te lang

Misschien wil je veel over jezelf vertellen, maar het moet geen document worden met veel pagina’s. Dit is de kans om kort en bondig te vertellen waarom jij bij de functie past. Pas tijdens het sollicitatiegesprek ga je hier verder op in. Een A4’tje is meer dan genoeg.

  1. Begin met een sterke openingszin

Maak de lezer nieuwsgierig zodat hij niet kan wachten om verder te lezen. Begin daarom de brief met een zin die eruit springt. Denk aan een leuke anekdote, terugkoppeling van een telefonisch gesprek, het stellen van een vraag, vanuit passie of waarin je vanuit passie of humor (op een passende manier) schrijft.

  1. Noem ervaringen die relevant zijn voor de functie

Je werkervaring staan al in de bijgevoegde cv. Wellicht is het een lange lijst met onder andere bijbaantjes van vroeger. Hoe belangrijk zijn deze ervaringen voor de functie waarop je solliciteert? Benoem daarom in de brief de belangrijkste (bij)banen of stages waarin je wat hebt geleerd wat je mee kan nemen naar deze baan. Laat de rest weg, deze kunnen ze vinden in jouw bijgevoegde cv.

  1. Sluit af met een pakkende zin

Nadat ze jouw brief hebben gelezen hoop je natuurlijk uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Sluit daarom jouw brief altijd af met een samenvattende zin, het feit dat je jouw brief graag mondeling toe wil lichten of open staat om elkaar te leren kennen.

  1. Zorg dat er geen spelfouten in staan

Nu denk je waarschijnlijk: dit is toch logisch? Dat klopt, maar laat je motivatiebrief toch nog even door iemand anders lezen. Misschien heb je een foutje over het hoofd gezien en dat zou jammer zijn. Dus de laatste check en versturen maar!

 

Op zoek naar een baan?

Succes met het schrijven van jouw motivatiebrief. Op zoek naar een baan? Bekijk hier een overzicht van de actuele vacatures waarvoor jij een ijzersterke motivatiebrief kunt schrijven!

Voorbeeld motivatiebrief

 

Goud

20 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

5 keer vacature verlengen

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

10% korting op een extra vacatureplaatsing

Tot 75% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen

Zilver

10 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

2 keer vacature verlengen

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

10% korting op een extra vacatureplaatsing

Tot 65% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen

Brons

5 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

1 keer vacature verlengen

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

10% korting op een extra vacatureplaatsing

Tot 60% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen

Basis

3 vacatureplaatsingen

Bedrijfspagina in de bedrijvengids

Doorplaatsing Indeed

Doorplaatsing Facebook & Instagram

Tot 50% voordeliger dan losse vacatureplaatsingen